Hogyan jön a coaching a Terézanyusághoz?

A válasz egyértelműnek tűnik: Terézanyu önzetlenül segít, ahogy a jó coach is. Vagy mégsem?

Talán azért nem ez a válasz, mert a coach feladatát én másképp látom, mint segítés. A coach sokkal inkább egy vágyott változási folyamat közreműködője és kísérője. A folyamat során a coach nem annyira segíti ügyfelét, sokkal inkább a kliens működésének tudatosítását és a változáshoz vezető gondolkodását támogatja. A coachingban résztvevő kliens saját magát segíti azzal az elhatározásával, hogy elindul a változás felé és ehhez szerződtet maga mellé egy edzőt.  

Olyan ez, mint amikor én elhatároztam, hogy változni, fejlődni szeretnék íróként. Tisztában voltam azzal, hogy ezt egyedül megvalósítani sokkal nehezebb, mint egy szakértő támogatásával. Szétnéztem, milyen lehetőségeim vannak és így találtam rá a Rácz Zsuzsa által vezetett Storycoaching csoportra. A közös munka az egyéni célkitűzésekkel kezdődött, majd sok gyakorlással, visszajelzés adással és elgondolkodtató kérdésekkel folytatódott, amely során magamnak kellett megtalálnom a saját válaszaimat. Számomra ez a folyamat sokkal inkább támogatást, inspirációt és az észnélküli akarás okozta sérülések elleni védőhálót jelentette, mint pusztán segítséget. Ahogy az egyéni coachingban is, a kliens megfogalmazza a változás irányát és ehhez támogatást, inspirációt és védőhálót kap a coachtól.

No de akkor hogyan jön össze mégis a coaching és a Terézanyuság, ha nem a segítségnyújtás mentén? Úgy, hogy 2015-ben különdíjat nyertem a Terézanyu pályázaton, ami egy óriási élményt jelentett számomra. Lenyűgöző és katartikus volt átélni, hogy Rácz Zsuzsi és csapata mennyi értéket teremtett a Terézanyuság felépítésével. Amikor idén, a 9. Terézanyu pályázat kiírásakor felmerült a lehetőség, hogy részese lehetek ennek az értékteremtő munkának, egy percig sem gondolkodtam, hogy munkámmal és felajánlásommal hozzájáruljak a Terézanyusághoz. Az idei pályázat témája a váltás, változás, változtatás. A pályázat támogatói között van a CommUnique. A CommUnique különdíj felajánlása egy coaching folyamat Mátrai Szilviával. Hát így jön a coaching a Terézanyusághoz. https://terezanyu.hu/hirek/9-terezanyu-palyazat-a-noi-valtoval-kozosen/