5 tipp, hogyan tudsz 10 napot dolgozni 5 nap alatt

Voltál már olyan helyzetben, hogy rengeteg munkát kellett elvégezned szűk időkeretben? Akár a normál munkaidődbe beleférő feladatok duplája jött szembe, és nem volt mese, meg kellett csinálni? Adunk néhány tippet, hogyan lehet átvészelni egy ilyen időszakot átmenetileg. Hosszú távon viszont nem javasolt az extrém terhelés, mert fizikai és pszichés tüneteket okozhat.

A szervezetfejlesztők életében a tavaszi és a késő őszi, év végi időszak az év legmunkásabb szakasza. Ilyenkor kerül sor a legtöbb szervezetfejlesztési beavatkozás megvalósítására, extrém esetben heti 5 napban, az ország különböző távoli pontjain. Rendszerint egy tréningnap megtartása bruttó 2 napot vesz igénybe az előkészületi és utómunkákkal együtt. Amikor 5 napot vagyunk tréningen, hétvégén és éjszaka készülünk fel, előre tervezve, hogy a tananyagok elkészítése és helyszínre szállítása is zavartalanul történjen.

Hogyan lehet ezt a munkát a minőség magas szinten tartásával, a háztartás és a gyerekek gördülékeny ellátása mellett, örömmel és dalolva elvégezni?

  1. Az első és legfontosabb szabály, hogy szenvedéllyel és szeretettel végezzük a munkánkat! Emberekkel foglalkozunk, legtöbb esetben naponta ismerkedünk meg újabb és újabb résztvevőkkel, akiket a fejlődés iránt nyitottá kell varázsolnunk. A munkánk alapvető eleme, hogy feltétel nélküli szeretettel forduljunk tréning résztvevőink és ügyfeleink felé.

Már hallom is a kérdéseket: ok, de mi van akkor, ha nem szeretjük a munkánkat? És hogyan lehet feltétel nélküli szeretettel fordulni olyan embertársaink felé, akik undokoskodnak, vagy akár ellenségeskednek velünk? A rövid válasz az, hogy hát erőltessük meg magunkat, hogy megszeressük a munkánkat, és vegyünk erőt magunkon, hogy embertársainkat is szeressük meg! A hosszú válasz pedig abban rejlik, ami miatt viszonylag drága egy jó szakember: élethosszig tartó önismereti munkát végez, szupervízióba és terápiára jár, mentoringon vesz részt és folyamatosan képezi magát.

  • Nem feltétlenül a terhelést kell csökkentenünk, erősítsük inkább a rekreáció minőségét! Tinédzser koromban versenysportolóként az aktív edzésmunka és a versenyzés során figyelni kellett a túlterhelés elkerülésére. Azóta a versenysportban bekövetkezett gondolkodásmód-váltás áthelyezte a hangsúlyt a túlterhelés kérdéséről a rekreáció minőségére. A legeredményesebb edzői módszertanok szerint a megfelelő minőségű és mennyiségű rekreáció betartása eredményesebben előzi meg a túlterhelést, mint az edzésmunka csökkentése. Ennek megfelelően, tudatosan figyeljünk a munkahelyi túlterhelésből adódó energiavesztett állapot megelőzésére a rekreációs tevékenységek fegyelmezett betartásával! Figyelem! A mosás, élelmezés, takarítás, vasalás semmilyen kombinációja sem tartozik a rekreációs tevékenységek közé. Helyette javaslom néhány hobbi aktív művelését, ahol meg tudunk újulni fizikai, szellemi, társas-szociális és akár spirituális dimenzióban is. Ilyen lehet például a teljesítménytúrázás, az improvizációs színház vagy akár a siklóernyőzés.
  • A legleterheltebb időszakban is szakítsunk időt a sportra, mert exponenciálisan növeli a teljesítőképességünket! Az aktív mozgás a szabad levegőn örömhormonokat szabadít fel, energiával tölt el, és erősíti bennünk a kompetensség érzését. A kitűzött célok megvalósítása motivál és megelégedettséget nyújt. Ráadásul, ha a célt megterhelő fizikai aktivitást végezve, viszontagságos időjárási körülmények között érjük el, akkor a célba érkezéskor a kiválasztódó hormonok koktélja garantálja a teljes elégedettség érzését. Ezt éltem át, amikor egy vidéki tréningnap estéjén a szakadó hóban felfutottam a közeli hegyre, csuromvizesen és sárosan érkeztem vissza a szállodába, de nem cseréltem volna ott és akkor senkivel.
  • Őrizzük meg testünk munkaképes állapotát! Extrém terhelés hatására hajlamosak vagyunk kikapcsolni az éhségérzetet és csúcsra járatva nehezen jöhet álom a szemünkre. Pedig pont a táplálkozás és az alvás a kulcsa a hosszútávú állóképesség megőrzésének. Szellemi energiánk szinten tartásához kiegyensúlyozott glükózellátásra van szüksége szervezetünknek, ami jó minőségű élelmiszerekkel és körülbelül napi 2 liter víz elfogyasztásával biztosítható. Óvakodjunk a túlzott cukor-, koffein-, és alkoholfogyasztástól! Hiszen ezek gyors energialöketet okozva csupán becsapják a szervezetünket, de hosszú távon kimerítenek.  
  • Őrizzük meg a család működőképességét is! A legfontosabb itt az előrelátó tervezés és a rugalmas újratervezés képessége. A legjobban bevált módszer a vasárnap délutáni 30 perc önálló naptárazás, majd a logisztikai egyezetetés az értintettekkel (férj, gyerekek, barátnő, háztartási segítség). Aztán a reggeli 10 perces napi tervezés is nélkülözhetetlen, és este megint csak jól jön 5-10 perc a nap lezárására és a megmaradó feladatok átütemezésére. A nyugodt és mély alváshoz szükséges, hogy semmi se maradjon a levegőben lógva. Fontos még az elektronikai kütyük száműzetése a hálószobából, és egy kis nyomtatott sajtó vagy irodalom olvasgatása is segíthet lejjebb kapcsolni a pörgés fordulatszámát. Így a nap végén jól eső megelégedettség érzéssel térhetünk nyugovóra és pihentető lesz az alvásunk.